9.-11. září 2022

Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v měsíci září umožňují zájemcům navštívit zdarma zajímavé kulturní památky, budovy a objekty, často běžně veřejnosti nepřístupné. Téma roku 2022 je – Udržitelné památky.

Přestože v Liběchově pořádáme DED od roku 2016, tak stále nacházíme další zajímavé historické objekty, s kterými bychom chtěli veřejnost seznámit. Doufáme, že tím, že se zvýší povědomí o těchto objektech, tak se také šance na jejich záchranu či rozvoj.

V pátek v 17:00 hod. proběhne v zámecké kapli zámku Liběchov vernisáž fotografií L. Stiburka s doprovodem flétny v podání M. Stivínové. V sobotu i v neděli od 9:30 hod. jsou návštěvníci Liběchova zváni do místního informačního centra, kde se mohou zúčastnit souhrnného sdělení o působení sochaře V. Levého v Liběchově a okolí. K dispozici budou mapky okruhu V. Levého, informační letáky o DED 2022 a také informační letáky o některých kulturních památkách Liběchova. Po oba víkendové dny návštěvníky čekají komentované prohlídky v Kostelíčku na Viničním vrchu nad Liběchovem, prohlédnout si můžete v kryptě kaple další část mobiliáře pietního místa, a to kovovou desku kombinovanou s foukaným sklem k uctění památky stavitele kaple hraběte K.H. Villani de Castello Pilonico a také výstavu o historii barokní liběchovské křížové cesty a studii netradičního výtvarného zpracování jednotlivých zastavení. V zámku Liběchov je zajímavé vidět kromě jiného výmalbu saly terreny od malíře 19. století J. Navrátila, výstavu fotografií L. Stibůrka nebo se zúčastnit sobotní či nedělní odpolední procházky po zámecké zahradě. V historickém Uměleckém mlýně je možné kromě vlastní technické památky prozkoumat i zvony zasvěcené sv. Josefu a Panně Marii, dílo významného českého zvonaře R. Manouška z roku 1919. V historickém vinném sklepě, budete moci po komentovaných prohlídkách zakoupit a i ochutnat výborná vína z místních vinic Vinařství Liběchov ( Kerner -výběr z hroznů 2019, Rulandské šedé -pozdní sběr 2019, Ryzlink rýnský – výběr z hroznů 2018). V sobotu po pravidelné mši se uskuteční komentovaná prohlídka barokního kostela sv. Havla zakončena varhanní skladbou. V neděli dopoledne budou v areálu liběchovského rybářství pro veřejnost připraveny komentované prohlídky o historii lázní na Boží Vodě a o historii a současnosti místní pstruhárny. Prohlédnout si budete moci barokní kapli Panny Marie a hlavně dosud skrytý pramen Boží Voda. Sobotní i nedělní odpoledne se můžete vydat také za uměním do přírody, v nedalekých lesích naleznete skalní skulptury V. Levého jeskyni Klácelku a Blaník a Čertovy hlavy.

Parkoviště: v centru Liběchova
Informace: informační centrum Liběchov
Občerstvení: Bar u mlýna ( možnost WC), v neděli také uzené ryby v rybářství Liběchov

Podobné příspěvky